dimarts, 28 d’abril del 2020

Recomanació lectora Núm. 7 - Poesia a Contraveu

Avui, en la recomanació adreçada al joves, us presentem tres lectures que han estat novetat aquest Sant Jordi i que ens van arribar a la biblioteca abans del confinament de la mà d'en Cristian Olivé, qui ens en va fer donació.

Sovint es parla que la poesia no és un gènere proper als joves, que no els interessa i que els queda molt lluny. A la biblioteca de secundària hem creat fa un temps un racó de poesia actual, on hi troben llibres en format i contingut que els crida l'atenció i cada cop ens demanen més i més títols. Creiem que aquests autors els obren camí cap aquest gènere que potser a priori, no els engrescaria gaire i els apropa als poetes i poetesses més clàssics.


"Poesia és trencar la crosta del món que ens envolta i intentar descobrir el que hi ha a la profunditat de les nostres vides gràcies a la força de la paraula" (Cesk Freixas)




Així que avui us presentem novetats de poesia...


Recomanació lectora Núm. 7


FREIXAS, Cesk. El Delta de les paraules. Barcelona : Rosa dels Vents, 2020

SALAS, Adrià. Salsa. Barcelona : Rosa dels Vents, 2020

SUU. Fauna o amor. Barcelona : Rosa del Vents, 2020


L'editorial Rosa dels Vents estrena la col·lecció Contraveu dedicada a la poesia urbana i comencen amb els tres títols que us presentem. En les seves pròpies paraules cerquen veus catalanes que s'expressin en vers i que siguin accessibles a nous públics que ja els segueixen per les xarxes socials per les seves altres dedicacions. (Font: El PuntAvui)

(Font imatge: Catalunya Press)




Us recordem que Cesk Freixas és un cantautor i activitista polític, Adrià Salas és lletrista i cantant del grup La Pegatina i Suu, alter ego de Susanna Ventura, és una cantautora catalana molt coneguda a les xarxes socials. Per Freixas és el seu tercer llibre i pels seus companys, el primer.












Tinc clar que no soc escriptora, però la idea de compartir els meus pensaments sense música i sense cantar em fa sentir alhora vertigen i curiositat. Com s'imaginarà la gent la veu que narra els meus microrelats o els meus poemes? Els llegiran en veu alta? Els cantaran com si fossin cançons?
Tinc clar que no soc escriptora, però, si m'ho permets, em fa il·lusió jugar a ser-ho. (Font: Megustaleer)
(Suu)



















«La pèrdua del meu pare i l´arribada de la meva filla van foradar-me i curar-me el cor en menys d´un mes de diferència. D´aquell sotrac n´han nascut molts d´aquests versos. La vida hi fa la resta. Espero que aquest llibre t´acompanyi. Per guarir la pell ferida: per això serveix la poesia.» (Font:Megustaleer) (Cesk Freixas)

No remenis tant. I la resposta és: «sí, trobaràs el temps».
Sempre val la pena una immersió guiada al fons de les qüestions.
Així com els instruments musicals moren quan no els toquem, també la reflexió va perdent la seva efectivitat quan no la sovintegem.
He sabut trobar una part de casa meva a l'horitzó, i us l'apropo a tota vela. No l'he embolicada perquè no pensava regalar-la, però serà l'inici d'una inesperada complicitat. Passa't per aquí quan vulguis. El que et diré no alliçona, però ressona.
No soc l'Adrià que havies vist abans i no me n'amago. He recuperat velles cantarelles i les faig parlar, ara que els ha arribat el moment. He preparat per a tu moltes propostes indecents. (Font: Megustaleer)
Adrià Salas



Els tres autors,han presentat, en el marc d'un Sant Jordi confinat, les seves creacions. Els podeu sentir en aquests enllaços de Youtube on en parlem amb Èlia Gea i Jordi Novell de la revista Enderrok de música i de les seves creacions literèries.


Suu, presenta Fauna o amor 





Adrià Salas, presentant Salsa 


Cesk Freixas, presentant El Delta de les paraules




Per saber-ne més:

Podeu escoltar-los aquí, presentant els seus nous llibres en aquesta entrevista de TV3


I tu, quines propostes poètiques ens proposes?

Esperem els teus comentaris.


dijous, 23 d’abril del 2020

Recomanació lectora Núm. 6- Largo pétalo de mar

Bona Diada de Sant Jordi !

Esperem que pogueu gaudir d'aquesta peculiar Diada del Llibre i de la Rosa de la millor manera possible, confinats a casa, envoltats de lectures i amb molta salut.


(Font: Ajuntament de Lloret)


La recomanació lectora que us presentem avui des de la biblioteca és la darrera novel·la publicada per l'escriptora xilena, Isabel Allende.

Allende com ja sabeu, és una escriptora prolífica que ens ha regalat multitud d'històries que ens han anat acompanyant durant la nostra vida. Autora de La casa de los espíritus, Paula, Eva Luna, El amante japonés, Hija de la fortuna, La isla bajo el mar entre moltes d'altres novel·les, també ha tingut èxit entre el públic juvenil a qui ha dedicat també part dels seus títols. La ciudad de las bestias, El reino del dragón de oro y El bosque de los pigmeos formen la trilogia de las Memorias del águila y del jaguar que han encantat als adolescents amants d'històries d'aventura i fantasia. El cuaderno de Maya també és una novel·la amb protagonista adolescent que us captivarà. (Us recordem que gran part d'aquests títols els teniu disponibles a la biblioteca de secundària. En tornar del confinament, us esperen)

Avui,  ens centrarem en la darrera història que ha compartit amb els seus numerosos lectors...


Recomanació lectora Núm. 6


ALLENDE, Isabel. Largo pétalo de mar. Barcelona : Plaza& Janés, 2019



Així comença aquesta novel·la què en paraules de la seva autora és una novel·la d'amor, violència i desarrelament.


“El soldadito era de la Quinta del Biberón, la leva de niños reclutados cuando ya no quedaban hombres jóvenes ni viejos para la guerra. Víctor Dalmau lo recibió junto a otros heridos que sacaron del vagón de carga sin mucha consideración, porque había prisa, y tendieron como leños en esterillas sobre el piso de cemento y piedra de la estación del Norte, en espera de otros vehículos para llevarlos a los centros hospitalarios del Ejército del Este. Estaba inerte, con la expresión tranquila de quien ha visto a los ángeles y ya nada teme. Quién sabe cuántos días llevaba zarandeado de una camilla a otra, de una posta de campaña a otra, de una ambulancia a otra, hasta llegar a Cataluña en ese tren" 


En aquesta ocasió Isabel Allende ens apropa a una història que comença a la Catalunya de 1938 en plena Guerra Civil i on el seu protagonista, un jove Víctor Dalmau excerceix de sanitari en el bandol republicà i que traspassa fronteres duent-nos fins a Xile, on Víctor i la jove pianista Roser Bruguera conseguiran emigrar a bord del vaixell Winnipeg fletat per Pablo Neruda, cònsul a Paris del govern Xilè i que ajudà a més de 2.000 persones a exiliar-se.

A Xile, els protagonistes hauran de començar de nou i lliurar-se una nova vida a l'altra banda del món. Lluny de la seva Catalunya natal i de les seves arrels. 

Anirem seguint la seva vida de joves acabats d'arribar, d' adults ja situats i fins a la vellesa. Coneixerem com viuen l'amor passionat de juventud que el temps calma i la sensació, sempre present en la novel·la, que ens recorda la dificultat dels refugiats d'arreu per integrar-se i sentir-se part d'un país d'acollida que els va rebre amb els braços oberts.

Quan arriba la Dictadura Xilena, els nostres protagonistes tornen a patir els embats de repressió i la por viscudes durant la Guerra Civil i davant la possibilitat de tornar a una Espanya lliure ja de la Dictadura franquista, no els és fàcil decidir d'on són.


(Font: Megustaleer)


Per saber-ne més:

Entrevista a Isabel Allende  La Vanguardia
Winnipeg, el barco con el que Neruda salvó a 2.000 supervivientes de la Guerra Civil


Us animem a compartir les vostres lectures d'aquests dies de confinament i a que ens feu arribar els vostres comentaris.


dimarts, 21 d’abril del 2020

Recomanació lectora Núm. 5- Contes per telèfon de Gianni Rodari

Avui us presentem l'escriptor italià Gianni Rodari de qui enguany celebrem el centenari del seu naixement. (1920-1980)

Rodari va ser un escriptor, metge, pedagog i periodista prolífic que va escriure moltíssimes històries divertides i originals, plenes de fantasia que han entretingut moltes generacions d'infants d'arreu i que es va ocupar a preguntar als més petits que els agradava llegir.

A la biblioteca de Primària de la nostra Escola en tenim força de llibres d'en Rodari, quan acabi el confinament i tot torni a la normalitat, us esperen per ser llegits.

Recordeu que també a través de l' E-Biblio podeu accedir als llibres en format digital gratuïtament. (Podeu veure com fer-ho, aquí )


Recomanació lectora Núm. 5


RODARI, Gianni. Contes per telèfon. Barcelona : Ed. Juventud, 1982

Diuen que hi havia una vegada... una nena el pare de la qual era representant de comerç i estava de viatge sis dies a la setmana. Però com la nena no aconseguia adormir-se sense que li expliquessin un conte, cada nit el seu pare li trucava per telèfon i li explicava un. Diuen que els contes eren tan bons que fins i tot les senyoretes de la centraleta interrompien les trucades per escoltar-los. I aquest és el llibre que recull aquells contes.(Font : Ed. Juventud)






De ben segur coneixeu algunes històries, com: Molts contes per jugar, Gramàtica de la fantasia, Els negocis del Senyor Gat, El llibre dels perquès, La fletxa blava, Contes escrits a màquina, entre d'altres.

Avui escoltarem unes quantes, aquí les teniu:


  • Adaptació del conte El camí que no porta enlloc inclòs a Contes per telèfon. (Font: Contes pel confinament).






  • Les biblioteques públiques ja han començat a celebrar l'Any Rodari i han gravat diversos contes inclosos a Contes per telèfon amb escriptores com Anna Mansó, periodistes com Elisenda Roca o l'escriptor Joan Antoni Martín Piñol, entre d'altres... Podeu accedir als àudios, clicant, aquí

  • També podeu gaudir d'activitats relacionades amb l'escriptor i que us faran passar una bona estona al web Gènius. Cliqueu, aquí

Per saber-ne més:



L'any 1960 Rodari va publicar un article seguint el seu to irònic anomenat 9 maneres d'ensenyar els nens a odiar la lectura que posteriorment va se inclòs al llibre Escola de fantasia on es van recollir reflexions de famílies, nens i mestres al voltant de l'educació.

(Font. Blackie Books)

Perquè tot i que fa molts anys de les seves reflexions al voltant dels infants i la lectura, encara algunes són força actuals, no trobeu?


"La lectura és un privilegi i no pas un deure" 


T'agradaria compartir alguna lectura que t'hagi agradat especialment de Rodari?

Esperem els vostres comentaris.




divendres, 17 d’abril del 2020

Propostes per un Sant Jordi Virtual. Abril 2020


Enguany la festa del llibre i la rosa es trasllada al 23 de juliol a causa del Coronavirus.
(Font: La Vanguardia)

Des de la biblioteca no hem volgut deixar passar l'ocasió per compartir amb vosaltres recursos literaris  i propostes culturals que estan sorgint aquestes setmanes de confinament per part de biblioteques, llibreries, escriptors...

No serà el mateix però esperem que gaudiu al màxim aquest #SantJordiACasa.

Salut !


https://issuu.com/bibliojoanpelegri/docs/sant_jordi_virtual_2020._propostes_biblioteca_ejp




dimecres, 15 d’abril del 2020

Recomanació lectora Num. 4- Tu sí que em coneixes

Comencem el 3r trimestre de curs i arriben les noves propostes lectores que us oferim des de la biblioteca.

Avui proposem una lectura juvenil acabada d'incorporar al fons de la biblioteca a primer de març del 2020 i que esperem que aviat pogueu agafar en préstec.

Us la presentem...


Recomanació lectora núm. 4


LaCOUR, Nina ;  LEVITHAN, David . Tu sí que em coneixes. Barcelona : FanBooks, 2017. 232 p.


En aquesta ocasió, el reconegut escriptor de literatura juvenil nord-americana David Levithan ha escrit aquesta història amb component LGTBI juntament amb la coneguda escriptora Nina LaCour.

A Tu sí que em coneixes ens apropem a en Mark i la Kate, ambdos de 16 anys i que coincideixen en una discoteca gai durant la celebració de la Setmana de  l'Orgull Gai de Sant Francisco. 

Tots dos són companys a l'Institut, encara que fins ara no havien parlat mai. Mark acaba de ser abandonat per la seva parella Ryan i a la vegada, la Kate no ha tingut prou valor per concretar una cita amb la Violet, la noia que li agrada.

Tots dos compartiran les seves emocions, pors i establiran una amistat sincera que els ajudarà a conèixer-se millor mutuament i a ells mateixos.


Per saber-ne més: 


  • Pots llegir un fragment del llibre compartit per Ed.62, clicant aquí 
  • Pots sentir la recomanació de la Booktuber, Laura Mera sobre el llibre (castellà)