dimarts, 31 de març del 2020

Recomanació lectora Núm.3 - Los asquerosos

En aquesta ocasió la recomanació lectora que us proposem està considerada novel·la d'adult, encara que l'alumnat lector de Batxillerat també li pot trobar agradar.

Sobretot per què és tracta d'una història en la que podem riure a estones i alhora ens fa pensar en la societat en la que vivim i quines són les nostres necessitats essencials per sobreviure i si necessitem estar en contacte amb d'altres per ser feliços. Una mena de Robinson Crusoe ambientada en la Península Ibèrica, on Manuel és el protagonista d'una història ben peculiar.


Avui us presentem...


Recomanació lectora num. 3


LORENZO, Santiago. Los asquerosos. Barcelona : Blackie Books, 2018


En aquesta història, explicada en tercera persona pel tiet del protagonista, coneixem a Manuel. Un home que viu sense massa pena ni glòria en un pis miníscul de la ciutat de Madrid on treballa del que pot i que no te amistats ni relació amb els pares.

Un dia, malfereix un policia antibisturbis amb el que coincideix a la porteria de casa seva mentre al carrer hi ha una manisfestació. En Manuel només anava a comprar i es troba embolicat en una trama de la qual en principi no sap com sortir-se'n.

Pensant que ha estat gravat per la càmara de vigilància de la finca on viu, demana ajuda al seu tiet i finalment decideixen plegats que abandonar la ciutat el més ràpid i lluny possible abans la policia no l'enxampi, serà la millor opció pel jove.

El seu cotxe, vell a més no poder, el porta fins a un poblet abandonat i ben petit de l'Espanya profunda. D'aquells pobles on no hi ha ni una ànima i no hi arriba cap servei. On dècades abans del moviment migratoria cap a les grans ciutats, segur hi va haver vida, canalla i brogit, però on ara només hi regna la pau i el silenci.

Allà en Manuel ocuparà una casa abandonada i poc a poc se l'anirà fent seva. Adequant-la, reaprofitant els estris vells que allà van quedar, rellegint els llibres que el propietari de la casa va deixar fent una pila plena d'humitat i fongs. El protagonista, que és "un manetes" anirà donant pas a la seva habilitat de reaprofitador de coses i donar segones i terceres oportunitats a tot el que troba als camps i a prop de la casa.

Se'ns va presentant un Manuel feliç vivint sol, lluny de tothom, sense feina fixe, sense VISA, sense haver de pagar un dineral per un pis miníscul ... però tot es capgira quan arriben uns llogaters de cap de setmana a la casa del costat que criden, molesten i només llueixen de poder adquisitiu i cotxe davant els convidats que porten al poble.

Els "mochufas" com els anomena en Manuel li canviaran la seva vida idílica i tranquila a Zarzahuriel o se les empescarà per tornar a la calma que tant necessita ?

No us deixeu perdre aquesta història, per original i divertida a estones i dura i punyen en el relat social en d'altres i que us convida a pensar en que és realment important i si ens cal tot el que ansiem.

Lorenzo, a part d'escriure diverses novel·les totes elles de temàtica molt original, també ha estat guionista, realitzador i director de diverses pel·lícules. Actualment, viu en una petitíssima pedania d'un poble de Segovia, on diu s'hi viu molt bé i tranquil.

Us adjuntem una entrevista que li van fer al programa Àrtic de Betevé.







divendres, 27 de març del 2020

Recomanació lectora Núm.2- L'Olívia i les princeses


Avui la recomanació lectora que us proposem des de la biblioteca per aquests dies de confinament va adreçada als més petits de la casa.

Fa unes setmanes vam comprar uns contes per treballar amb els nens i nenes d'Infantil el Dia de la Dona. Ens vam deixar aconsellar per una de les nostres llibreteres de referència, la Paula Jarrín de la Llibreria Al·lots que en sap moltíssim i de qui ens refiem totalment.

La seva proposta va ser molt ben acollida. Ens consta que el conte va tenir molt d'èxit entre els nens i nenes de P5 que el van escoltar ben atentament.

Així que aprofitem per apropar-vos-el, encara que sigui virtualment.

Comencem:


  • Recomanació lectora Núm.2 

FALCONER, IAN. L'Olívia i les princeses. València : Andara, 2013


El conte comença amb una porqueta estirada al terrat i amb aquesta frase : "L'Olívia està deprimida"


I tot seguit ens preguntem: Què li deu passar a aquesta porqueta per sentir-se així?

Doncs resulta que l'Olívia, que així és com es diu la porqueta, està passant per un moment complicat, podríem dir que passa per una crisi personal o d'identitat? No ho sabem...

Resulta que totes les seves amigues només somien a ser princeses, i a sobre d'aquelles que els encanta el color rosa i que a ella li fan semblar totes iguales i sense massa personalitat.



(Font imatges: Editorial Aldana)






Per què si una cosa té l'Olívia, és molta personalitat i per ella de princeses, poden ser molt exòtiques i de menes molt diferents.


La nostra protagonista no té massa clar que voldrà ser de gran. Hi ha tantes coses interessants fer: podria ser reportera, infermera...però el que té clar és que no voldrà ser PRINCESA!

I L'Olivia intenta trobar resposta a les seves preguntes existencials, preguntant als pares, però sembla que no l'acaben d'entendre, sobretot el pare.


FInalment, després de donar-hi moltes voltes, Olívia té clar que voldrà ser quan sigui gran... Però no us ho direm per no treur-li la gràcia al conte. Ara, us assegurem que riureu de valent quan arribeu al final i li trobareu el què, a la tria de l'Olívia...

L'autor i alhora il·lustrador dels cinc contes publicats de l'Olívia, Ian Falconer, ens presenta una protagonista intel·ligent, divertida, que sap el què vol i que es planteja que les coses poden ser diferents segons els interessos de cadascú de nosaltres i tot a partir de situacions quotidianes. Falconer fa ús d'unes il·lustracions ben originals que acompanyen molt bé els textos, amb frases curtes i entenedores pels més petits.

Les aventures de l'Olívia sempre ens fan dibuixar un somnriure, tant a petits com a adults, amb els seus acudits i els de la seva família.

Per què pogueu veure una mica més a prop com és el conte us compartim un parell de videos on us recomanen la lectura.


Bibliorecomanació des de la Biblioteca de Cambrils


Les xuptubers també ens donen la seva opinió sobre el conte de l'Olivia.



Us animem a compartir les vostres opinions a travès del bloc.



Posem una Olívia a les nostres vides?

dimecres, 25 de març del 2020

Pas a pas. Com accedir als recursos digitals de l' E-Biblio

Bona tarda,

Aquests dies necessiteu fer tasques lectores diverses i no tots teniu els llibres de lectura a casa. El vostre professorat ens ha demanat que us refresquem els passos de com podeu accedir a recursos virtuals... doncs aquí teniu una bona eina, l'E- Biblio. 


1. Què és l' E-Biblio (Catalunya) i que m'ofereix?


  • És la plataforma des de la qual podeu accedir als milers de recursos digitals i gratuïts que ens ofereix el Sistema de Lectura Pública de Catalunya, és a dir les Biblioteques Públiques del pais. 
  • Teniu accés a llibres, revistes, música, àudio-llibres, documentals, bases de dades i l'hemeroteca de La Vanguardia.




2. Des d'on accedeixo?

Podeu accedir des de qualsevol ordinador, tauleta, dispositiu mòbil, e-book clicant aquest enllaç:
E-Biblio


3. Necessito tenir el carnet de les biblioteques públiques?  


                                                       

Normalment, sí que caldria tenir el carnet per accedir als recursos.

PERÒ.....







4. I si no tinc el carnet, què faig?

Donada la situació actual, te'l fan telemàticament al moment i quan la situació torni a la normalitat ja el recolliràs físicament a la teva biblioteca pública de referència.  Recorda, has de tenir 14 anys per fer-te'l. Si no pots utilitzar el dels pares !

Si te'l vol fer, clica: aquí


5. Recorda el teu usuari i contrasenya:


  • Només necessites introduir el número que apareix sota el codi de barres del teu carnet.
  • La teva contrasenya o PIN és: la data de naixement amb el format: ddmmaaaa. Exemple: 15052000
  • Pots canviar la contrasenya o generar-ne una de nova a: aladi.diba.cat -Espai personal-El meu compte


Ànims i seguim...




dilluns, 23 de març del 2020

Recomanació lectora Núm.1- Thornhill de Pam Smy

Tal i com us vam comentar la setmana passada, anirem fent recomanacions de lectures que recentment han arribat a la biblioteca i que tot i presentar-vos-les, no ho hem pogut fer amb tot el deteniment que mereixien.
(Font imatge: Pinzeladeslamon)

Durant aquestes setmanes de confinament, on les hores transcorren més lentament i podem detenir-nos a presentar-vos-les sense cap pressa, esperem que les gaudiu encara més.

Us anirem presentant títols adreçats a un públic adolescent, altres pels més petits de casa i per a adults. Tots ells novetats i inclosos en el catàleg de les dues biblioteques de la nostra Escola.

Quan puguem tornar a la normalitat i a la vida escolar, us estaran esperant a la biblioteca, per poder agafar-los en préstec.



Comencem...


  • Recomanació lectora Núm. 1

SMY, Pam. Thornhill: orfenat de noies. Barcelona : Blackie Books, 2020



«Ella ha tornat. La por m'ha entrat pel clatell com un calfred i m'ha baixat per l'esquena. Què faré ara?» 


Així comença aquesta novel·la juvenil que us atraparà només començar a llegir-la. L'autora, Pam Smy, professora d'il·lustració i llicènciada en Belles Arts ha tingut la magistral idea d'entrellaçar en el temps la història de dues noies, narrant la dura experiència de la Mary en un orfenat a Thornhill cap allà el 1982, on una companya li fa la vida impossible i la d' Ella, que arriba al 2007 al veïnat on estava l'horfanat i troba el diari de la Mary.



Amb una edició molt acurada, Smy ens va explicant les dificultats i les pors per les que passa la Mary seguint el que ella mateixa escriu en el seu diari, per contra, coneixem l'Ella i com va descobrint la història de la Mary sense fer ús de cap paraula. L'autora només ens explica a través dels seus dibuixos, foscos, intensos i alhora inquietants, tot allò que la jove Ella va descobrint entorn al vell orfenat que es troba davant de casa seva.

Són més 500 pàgines, plenes d' il·lustracions i un diari personal, que us faran passar pàgina sense parar... No és una història fàcil i edulcorada, però segur que la gaudireu de valent.


Nosaltres vam conèixer aquesta lectura a travès de la Glòria Arquillo, la llibretera de La Inexplicable a qui vam visitar fa poques setmanes amb els alumnes de 2n d'ESOal carre Galileo del barri de Sants. No vam poder resistir-nos a comprar-la.


L'editorial Blackie Books, ha elaborat una guia de lectura que us adjuntem per si algú de vosaltres vol fer alguna activitat de les que proposen o aprendre una mica més al voltant del llibre. Guia de lectura del libre




Si voleu veure el procés creatiu de l'escriptora, aquí teniu una breu entrevista on ella mateixa us ho explica. 






Si algú de vosaltres ja el coneixia o ja l'heu llegit, deixeu-nos la vostra opinió, ens agradaria molt aquests dies compartir lectures amb vosaltres


Només cal que tingueu un compte de correu de Google i  ens feu arribar el vostre comentari, el publicarem al bloc.


Us esperem per la propera recomanació.


Cuideu-vos molt. Us trobem a faltar ! 


 #joemequedoaacasalleguint.










dijous, 19 de març del 2020

Llegint a casa 1. Recursos per confinament per COVID19


Aquests dies de confinament i moltes hores a casa, des de la biblioteca hem cregut que us podria interessar disposar de recursos que us ajudin a passar les jornades de confinament.

En el document que us adjuntem trobareu activitats per fer amb els més petits de la casa, com enllaços a contacontes que els llibreters estan promovent a la xarxa, còmics digitals i d'accés legal i gratuït pels adolescents i una mostra d'altres recursos d'accés virtual que ofereixen biblioteques i altres entitats culturals, com teatres.

Paral·lelament, anirem fent entrades al bloc de la biblioteca on comentarem les darreres novetats arribades a les dues biblioteques de l'Escola. Podreu fer-nos arribar els vostres comentaris i opinions respecte a les lectures que anirem incorporant.

Serà una manera de mantenir el contacte entre l'alumnat, personal, professorat i famílies i fer-ho al voltant de la lectura, encara que sigui en condicions diferents, ens farà sentir-nos més a prop vostre.

Podeu consultar-lo clicant aquest  enllaç:  https://issuu.com/bibliojoanpelegri/docs/guia_recursos_biblioteca_jp._llegint_a_casa_1


Una biblioabraçada virtual per a tothom.

Equip de biblioteca

dijous, 12 de març del 2020

Més poesia a la biblioteca

Estem incorporant més títols al racó de poesia a petició dels alumnes d'ESO i Batxillerat.

Aquesta setmana hem catalogat aquestes tres títols que acaben de sortir al mercat.

Salas, Adrià. Salsa. Ed. Rosa dels Vents
Freixas, Cesk. El delta de les paraules. Ed. Rosa dels Vents
Suu. Fauna o amor. Rosa dels Vents

Ja tenim llista d'espera !!!

T'esperem.


dimarts, 3 de març del 2020

Guia de recursos LGBTI


Enguany la  #Macroactivitat que realitzem cada any, versarà sobre el col·lectiu #LGBTI.

Des de la biblioteca, hem elaborat una Guia de recursos LGBTI amb lectures adreçades als adolescents, a les famílies, així com enllaços d'interès i pel·lícules.




(Font imatge: Turu)