Sobretot per què és tracta d'una història en la que podem riure a estones i alhora ens fa pensar en la societat en la que vivim i quines són les nostres necessitats essencials per sobreviure i si necessitem estar en contacte amb d'altres per ser feliços. Una mena de Robinson Crusoe ambientada en la Península Ibèrica, on Manuel és el protagonista d'una història ben peculiar.
Avui us presentem...
Recomanació lectora num. 3
LORENZO, Santiago. Los asquerosos. Barcelona : Blackie Books, 2018
En aquesta història, explicada en tercera persona pel tiet del protagonista, coneixem a Manuel. Un home que viu sense massa pena ni glòria en un pis miníscul de la ciutat de Madrid on treballa del que pot i que no te amistats ni relació amb els pares.
Un dia, malfereix un policia antibisturbis amb el que coincideix a la porteria de casa seva mentre al carrer hi ha una manisfestació. En Manuel només anava a comprar i es troba embolicat en una trama de la qual en principi no sap com sortir-se'n.
Pensant que ha estat gravat per la càmara de vigilància de la finca on viu, demana ajuda al seu tiet i finalment decideixen plegats que abandonar la ciutat el més ràpid i lluny possible abans la policia no l'enxampi, serà la millor opció pel jove.
El seu cotxe, vell a més no poder, el porta fins a un poblet abandonat i ben petit de l'Espanya profunda. D'aquells pobles on no hi ha ni una ànima i no hi arriba cap servei. On dècades abans del moviment migratoria cap a les grans ciutats, segur hi va haver vida, canalla i brogit, però on ara només hi regna la pau i el silenci.
Allà en Manuel ocuparà una casa abandonada i poc a poc se l'anirà fent seva. Adequant-la, reaprofitant els estris vells que allà van quedar, rellegint els llibres que el propietari de la casa va deixar fent una pila plena d'humitat i fongs. El protagonista, que és "un manetes" anirà donant pas a la seva habilitat de reaprofitador de coses i donar segones i terceres oportunitats a tot el que troba als camps i a prop de la casa.
Se'ns va presentant un Manuel feliç vivint sol, lluny de tothom, sense feina fixe, sense VISA, sense haver de pagar un dineral per un pis miníscul ... però tot es capgira quan arriben uns llogaters de cap de setmana a la casa del costat que criden, molesten i només llueixen de poder adquisitiu i cotxe davant els convidats que porten al poble.
Els "mochufas" com els anomena en Manuel li canviaran la seva vida idílica i tranquila a Zarzahuriel o se les empescarà per tornar a la calma que tant necessita ?
No us deixeu perdre aquesta història, per original i divertida a estones i dura i punyen en el relat social en d'altres i que us convida a pensar en que és realment important i si ens cal tot el que ansiem.
Lorenzo, a part d'escriure diverses novel·les totes elles de temàtica molt original, també ha estat guionista, realitzador i director de diverses pel·lícules. Actualment, viu en una petitíssima pedania d'un poble de Segovia, on diu s'hi viu molt bé i tranquil.
Us adjuntem una entrevista que li van fer al programa Àrtic de Betevé.