dimarts, 28 de febrer del 2012

Anem farcint el bloc de contingut formatiu i educatiu


Com ja us vàrem fer saber en el moment en que va veure la llum el bloc de la biblioteca, no volem que aquest esdevingui només un espai on penjar les novetats literàries, sinó que sigui una eina i un recurs d'interès tant pels alumnes, com per la resta de la Comunitat Educativa.

Per això, poc a poc anem farcint de contingut d'interès tant educatiu com formatiu les diferents pestanyes d'aquest bloc...

Us fem cinc cèntims de les darreres aportacions...
    * Si aneu a la pestanya "Colaboració Aula-Biblio"  hi trobareu novetats, la darrera és un original treball de recerca fet per un alumne de Batxillerat que ha elaborat un documental sobre com fer el treball de recerca, on parla amb altres 9 alumnes, els seus tutors i segueix tot el procés de creació d'aquest treball clau al Batxillerat.




                                             
    * També aprofitem per oferir-vos "Eines per avaluar la informació a Internet" i donar-vos a conèixer alguns enllaços que hem trobat adients per adquirir les habilitats i coneixements per avaluar els continguts que trobem a Internet i què tant consultem per fer els treballs escolars...

    Davant l'allau informatiu que ens envolta, també conegut com Infoxicació, cal tenir clar quines són les millors fonts a consultar i com esbrinar-ho. Trobareu les pautes en aquest espai...


    * Si consulteu la pestanya "Biblioteca 2.0"  veure que anem aportant recursos digitals útils per fer qualsevol recerca escolar o personal amb la intenció de confeccionar una bona biblioteca digital. De moment, hem afegit enllaços digitals a :
    1. Catàlegs de biblioteques en línia (escolars, públiques, universitàries, nacionals...)
    2. Butlletins de sumaris de revistes
    3. Premsa digital
    4. Portals educatius
    5. Obres de referència en línia (enciclopèdies i diccionaris...)
    6. Bancs d'imatges
    7. Repositoris digitals...    


    divendres, 24 de febrer del 2012

    La invenció de l'Hugo Cabret

    Avui arriba a les pantalles dels cinemes, La invención de Hugo, producció americana del director Martin Scorsese.

    El director, amb més de sis dècades dedicades al cinema,  ha concebut i rodat la a pel·lícula des de l'origen en 3D. Aquesta recull onze nominacions  als Oscars.




    Però des del bloc de la biblioteca, ens volem centrar en la novel·la en la què està basada la pel·lícula, una fantàstica i original creació literària i artística de  Brian Selznick, en els seus origens dissenyador gràfic.


      * SELZNICK, Brian. La invenció de l'Hugo Cabret. Madrid :  
         Cruïlla, 2007

    L'autor es va inspirar en una lectura que explicava la creació d'uns complexes autòmates que funcionaven a corda i que van ser donats a un museu de Paris i abandonats en un altell i finalment llençats a la brossa... a partir d'aquesta lectura en Brian Selznick, va idear la història d'un noi que troba aquestes màquines velles i rovellades i .... comencen les aventures d'en Hugo Cabret.

    La peculiaritat d'aquesta novel·la juvenil, és també la seva presentació acurada i sorprenent... en les seves 533 pàgines trobem 284 dibuixos creats per Selznick, que fan la funció de  fotogrames, com en les pel·lícula  d'abans i que  acompanyant al text, que te menys presència que les il·lustracions.

    Les originals creacions de Brian Selznick





     

    LINKS D'INTERÈS:

            Web en anglès on teniu un munt d'interessants recursos sobre la novel·la, el seu autor, els autòmates,
            Georges Méliès....
            Web de l'Editorial S.M, Cruïlla en català, i editora del llibre en ambues llengües. Inclou molta
            informació d'interès. Molt recomenables els links relacionats.

    Recordeu, la novel·la i les aventures de l'Hugo Cabret us esperen a la biblioteca de l'escola......





    Bon cap de setmana !

    dimecres, 22 de febrer del 2012

    Els llibres voladors del Sr. Morris Lessmore

    Si voleu fer una pausa i gaudir amb un fantàstic curt de 15 minuts de durada, nominat als premis Oscar 2012 en la categoria de curt de ficció... només heu d'anar a la pestanya " Canal biblio" d'aquest mateix bloc i deixar-vos endur per la seva acurada realització i sensibilitat ...

    Els directors, William Joyce y Brandon Oldenburg ens presenten en  "The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore" un viatge al fantàstic món dels llibres...

    Que vagi de gust!


    dimarts, 21 de febrer del 2012

    Arrugas

    Avui us presenten el còmic Arrugas, de Paco Roca i que des de fa un parell d'anys teniu disponible a la biblioteca de l'escola.

    La versió d'animació d'aquesta obra ha guanyat els dos premis Goya (2012) als que estava nominada, millor pel·lícula d'animació i millor guió adaptat.

    Paco Roca, conegut il·lustrador i historietista, ja va guanyar l'any 2008 amb aquesta emotiva obra, el premi nacional del còmic.

    Segons paraules del mateix Paco Roca, es va plantejar escriure Arrugas pensant en els seus pares. Volia parlar sobre la vellesa de les persones i com aquest és un tema massa ampli es va centrar en les residències d'avis.

    Tractar d'aquest tema feia gairebé impossible no fer-ho també sobre l'Alzheimer.

    L'Emilio, el protagonista, està inspirat en el pare d'un bon amic seu.

    La versió d'animació, adreçada a un públic adult, segueix el fil narratiu del còmic, on Emilio acaba d'arribar a  la residència d'avis en un estat inicial d'Alzheimer i on serà ajudat per Miguel i altres companys per no acabar en el pis superiror de la residència, on hi van els avis amb poques possibilitats de sobreviure.

    Amb un aire dolç i tendre, ens presenta l'avorrit dia a dia de la reidència d'avis, on l'amistat i l'ajuda mútua entre els residents els permetrà començar una nova etapa de la seva vida.







    RECURSOS:

    - Podeu consultar la web de la pel·lícula Arrugas on trobareu molts recursos interessants sobre la seva elaboració i producció.

    -Us adjuntem un trailer de la pel·lícula Arrugas per què en feu un tastet...

     

    - A la biblioteca podeu consultar un dossier de premsa sobre vellesa.

    - També podeu consultar un monogràfic sobre Alzheimer disponible a la biblioteca.


     

    - La Fundación Germán Sánchez Ruipérez va elaborar una bibliografia exhaustiva l'any 2011 anomenada  Los mayores y la enfermedad del Alzheimer en la literatura infantil y juvenil  en motiu de l'Any Internacional de l'Alzheimer. 

    Inclou un apartat on es referencien obres de ficció sobre la malaltia i adreçades a nens de 3 a 15 anys. La segona part inclou documentació sobre la malatia pròpiament dita.





















    divendres, 17 de febrer del 2012

    Antoni Tàpies in memoriam




    Fa uns dies ens deixava Antoni Tàpies, pintor, escultor i teòric de l'art...

    Les biblioteques d'arreu s'han afanyat a elaborar guies de lectura on referencien publicacions sobre la figura i les obres d'aquest home polifacètic.

    Avui ens proposem apropar-vos una mica més... Antoni Tàpies (1923-2012)





    SELECCIÓ DE RECURSOS:

    * Biblioteques Públiques de Catalunya.Guia de lectura. Antoni Tàpies

    * Fundació Antoni Tàpies. Guia de lectura 

    *Visita a la sala de reflexió del Campus de la Ciutadella de la Facultat Pompeu Fabra



    CONÈIXER LA SEVA OBRA: