dilluns, 28 d’octubre del 2013

Coneguem la biblioteca de l'Escola. Sessions formatives amb 1r d'ESO

Un any mes, comencem les sessions formatives a la biblioteca amb tot l'alumnat de 1r d'ESO amb l'objectiu que coneguin els serveis que la biblioteca del centre els ofereix i aprenguin com funciona.

Treballem el dossier que trobareu en aquest enllaç:  http://issuu.com/bibliojoanpelegri/docs/experts_en_informacio._1r_eso

Realitzen dues sessions amb cada grup classe, on els transmetem aspectes més teòrics del nostre funcionament amb exercicis pràctics per veure la seva utilitat en el seu dia a dia.

(Font: pinzelladesalmon)

dimecres, 23 d’octubre del 2013

Punts de llibre per celebrar el mes de les biblioteques escolars

Fa uns dies us informàvem que el mes d'octubre se celebra el mes de la biblioteca escolar... aquesta data va ser instaurada l'any 2008 per la International Asociation of School Librarianship (IASL) amb l'objectiu de celebrar la importància que tenen les biblioteques escolars en l'educació dels nens, nenes i joves d'arreu.

El lema triat enguany diu: "Biblioteques escolars: portes a la vida" amb la idea de fer-nos reflexionar sobre el fet que les biblioteques no només són un suport acadèmic bàsic per als nostre nens i joves, sinó també una porta a la creativitat i a la imaginació, on el gust per llegir esdevé clau en la seva formació.

Amb aquest vessant més lúdic de la biblioteca escolar, hem demanat a la nostra companya i  professora de visual i plàstica, Anna Terès, la creació d'uns punts de llibre a partir d'una mostra on la figura de la biblioteca representa una casa on tothom si pot resguardar i s'hi troba a gust.

Ella ha creat diferents models seguint aquesta filosofia i ha fet unes creacions molt originals i que estem segurs que us agradaran, tant com a nosaltres.

Amb l'objectiu de compartir aquesta celebració, decorarem fins a final de mes la biblioteca amb punts de llibre gegants i farem còpies de la sèrie creada per l'Anna Terès per què tothom qui en vulgui pugui venir a la biblioteca i endur-se un punt de llibre de record ...

Així, quan gaudiu de la lectura també pensareu  en les biblioteques escolars.

Us avancem les seves creacions ...



I us deixem un enllaç per reflexionar sobre les funcions de les biblioteques a les escoles:





dimarts, 22 d’octubre del 2013

El gust per llegir : fitxes de lectura

(Font: pinzelladesalmon)
Us comuniquem que ja teniu activats, a la barra lateral del bloc de la biblioteca els dos qüestionaris que hem elaborat conjuntament amb els professors de llengua de 1r i 2n Cicle d'ESO.

Sota el nom "fitxes de lectura" accedireu als dos models de fitxa segons nivell educatiu. Com a novetat, en lloc de tenir el format utilitzat fins ara en paper, enguany és un qüestionari on valorareu la novel·la llegida i que enviareu al professorat.

Com ja sabeu, tindreu fins 15 dies abans que no acabi l'avaluació per fer la tramesa de les vostres fitxes i aquestes complementaran la nota final del trimestre.

Us recordem que les lectures triades, tant per llengua catalana com castellana a 1r Cicle d'ESO han de ser del fons de la biblioteca de l'escola, per 2n cicle d'ESO no és imprescindible, tot i que us podem orientar en la tria.

Esperem que amb aquest nou format us sigui més fàcil fer les fitxes en qüestió, que no busquen res més que aquells que gaudiu amb la lectura encara ho pogueu fer més... i aquells que tot just us animeu, trobeu novel·les juvenils d'interés i que us despertin el gust per la lectura.

Ànims i bona lectura !

(Font: pinzelladesalmon)



dijous, 17 d’octubre del 2013

L'Illa de Bowen, de Cèsar Malloquí, Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil


La novel·la, L'Illa de Bowen de l'escriptor Cèsar
Mallorquí ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil 2013.

L'obra ja havia guanyat el Premi Edebé de Literatura Juvenil 2012.

El jurat ha considerat que la novel·la és un cant a l'aventura i un homenatge a la literatura clàssica, escrita amb passió, humor i intel·ligència, destacant l'excel·lent construcció dels personatges i la trama de la història. (Font: Revistababar.com)




Si us crida l'atenció aquesta novel·la plena d'aventures, ambientada en 1920, us fem saber que teniu a la vostra disposició un exemplar per prestar a la  biblioteca de l'escola. 



dilluns, 14 d’octubre del 2013

Octubre, mes de les biblioteques escolars

Cada mes d'octubre les biblioteques escolars estem de celebració i organitzem alguna activitat per recordar-vos que som una eina essencial a les nostres escoles i un suport de primera línia pels docents.

Nosaltres, no volem ser menys i estem rumiants diverses accions que esperem us sorprenguin i us apropin encara més a la vostra
biblioteca.

Us anirem informant...

(Font: García, R.)

Us deixem amb una presentació màgica, comença així:

"Hi havia una vegada un lloc que era diferent. Un lloc on res era i tot només semblava" ...




Edu3.cat

divendres, 11 d’octubre del 2013

Alice Munro, 13ena dona en rebre el Nobel de Literatura

L'escriptora canadenca Alice Munro ha estat guardonada amb el Premi Nobel de Literatura 2013.

Considerada una de les autores actuals més destacades en llengua anglesa, el jurat del premi s'ha referit a ella com "la mestra del relat curt".

L'Autora es va iniciar en la literatura als 30 anys, i recorda com aprofitava per escriure mentre les seves tres filles petites feien la migdiada.

Munro reconeix que la figura de la seva mare i de les dones que l'han envoltat durant la seva vida han estat capdals per construir el seu territori literari. (Font: El País Cultura)

Aquestes són algunes de les obres publicades per l'autora:

-Escapada
-El amor de una mujer generosa
-Demasiada felicidad
-Secretos a voces
-Estimada vida
-Las lunas de Júpiter
-Odi, amistat, festeig, amor, matrimoni
-La vista des de Castle Rock.





Per saber-ne més :

La vida secreta de Alice Munro
Alice Munro gana el Nobel de literatura por su maestría en los cuentos
Alice Munro guanya el Nobel de Literatura 2013 


"Sempre vaig pensar que seria novel·lista, em deia que quan els meus fills fóssin grans i jo tingués més temps per escriure novel·les, ho faria. El conte estava purament determinat per l'estona de migdiada dels meus fills, però després va resultar que aquella va ser la manera en que vaig aprendre a escriure i ja no vaig poder fer altra cosa" (Alice Munro) 

dilluns, 7 d’octubre del 2013

Comencem les sessions formatives amb 4t d'ESO

Dins les formacions que realitzem des de la biblioteca de l'Escola a l' alumnat, us informem que avui hem començat les corresponents al Projecte de recerca de 4t d'ESO.
(Font. pinzeladesalmon)

Durant aquest curs la totalitat dels alumnes vindran amb el seu tutor de projecte de recerca a la biblioteca on els explicarem les eines de cerca per elaborar el seu treball amb èxit.

Podeu consultar la presentació clicant aquí


divendres, 4 d’octubre del 2013

Barcelona literària...

Des de les biblioteques públiques ens han fet arribar una interessant iniciativa que volem compartir amb vosaltres i que han endegat des de CCCB i el Consorci de Biblioteques de Barcelona, " BARCELONA LECTORA", on es repassen les etapes clau de la lectura a través d'espais culturals de la ciutat i els seus fons.

S'han organitzat diverses trobades:

Sessió a la Sala de Reserves de la Biblioteca de la Universitat de Barcelona.
Les revolucions del llibre aborda el procés de la lectura a partir dels canvis en l’estructura i forma dels textos al llarg del temps.
A càrrec d’Albert Soler.
17 d’octubre i 21 de novembre de 2013
Sessió a la Sala Dalmases de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona
Activitat en preparació
A càrrec de Montserrat Comas.
24 d’octubre i 26 de novembre de 2013
Sessió a la Sala Cervantina de la Biblioteca de Catalunya
El text viatger aborda el procés de la lectura a partir dels suports escrits que l’han possibilitat al llarg del temps. Els autors no escriuen llibres, escriuen textos que es transformen en objectes escrits, siguin manuscrits, impresos o electrònics.
A càrrec de Núria Altarriba.
16 i 30 de novembre de 2013

Documental realitzat per Arturo Fuentes
Abordem el procés de la lectura des de les neurociències, partint d’unes preguntes bàsiques: Què succeeix al cervell quan llegim? Com i quan va aparèixer la capacitat lectora? Com afecta la capacitat de llegir al nostre cervell i a la nostra manera de concebre el món?
Documental consultable aquí


Per saber-ne més, clica aquí


dimarts, 1 d’octubre del 2013

L'escriptor Daniel Borrull, presenta El deute...



Volem fer-vos saber que la novel·la El deute, del nostre company Daniel Borrull professor de Biologia, ja està disponible en préstec a la biblioteca de l'escola.

Estem preparant una "presentació cassolana" a la biblioteca de secundària oberta als membres de la Comunitat Educativa que estiguin interessats/des en conèixer aquesta interessant etapa d'en Daniel, que alguns desconeixíem.

Pels que vulgueu avançar-vos, dir-vos que el proper 2 d'octubre farà a la Biblioteca del Prat la presentació oficial.

Per qui vulgui saber-ne més:
Sobre la novel·la : El deute 






Ja us anirem informant...